• Na een enerverende derby en winst tegen stadsgenoot Die Haghe is KVS/Groeneveld Keukens nog altijd ongeslagen in de Overgangsklasse. Het korfbalgevecht die met 15-13 werd gewonnen was er een om je vingers bij af te likken. KVS overrompelde in de beginfase Die Haghe maar gaf gaandeweg de wedstrijd de voorsprong geheel uit handen en keek, tot verbijstering van het thuispubliek, zelfs tegen een achterstand aan in de 2e helft. In een tumultueuze slotfase waarin beide teams vol voor de winst gingen waren het uiteindelijk toch de ‘Supervissen’ die de ‘Kanaries’ met een nederlaag naar de Baambruggestraat terugstuurde.

De meeste onder ons weten het waarschijnlijk nog geen eens maar in een ver verleden was een wedstrijd tegen Die Haghe zowat de wedstrijd van het jaar. Als KVS’er wilde je die wedstrijd perse winnen en andersom gold dat overigens net zo. Toch komen de standaardteams elkaar nog maar weinig tegen. Enerzijds omdat Die Haghe na de gloriejaren begin 2000 waarin het Nederlands Kampioen werd ver weg zakte en anderzijds omdat KVS 1 vanaf 2010-2012 een opmars maakte (richting Korfbal League). De laatste confrontatie dateert dan ook van Juni-2010 (!). De hernieuwde kennismaking dit jaar in de Overgangsklasse was er dan ook een waar naar uitgekeken werd. Al was het maar om het jeugdige en talenvolle Die Haghe aan het werk te zien tegen de meer ervaren routiniers van KVS. Daarnaast werd er niet alleen om de titel ‘Beste Korfbalploeg van Den Haag’ gestreden ook de 1e plek in de poule stond op het spel, kortom alle ingrediënten voor een heerlijk pot korfbal.

KVS startte furieus want na 8 minuten had het al een 4-1 voorsprong genomen dankzij 4 verschillende doelpuntenmakers. Het maakte in de beginfase de kansen (schoten, vrije ballen) goed af waardoor het nog geen 5 minuten al was uitgelopen naar een 7-1 voorsprong. Die Haghe werd zeker in de beginfase compleet overdonderd door KVS. Terwijl de eerste Die Haghe supporter kenbaar maakte: “dat als dit zo blijft doorgaan dan ben ik voor rust weg”, liep KVS niet verder uit. Die Haghe speelde zich geleidelijk terug in de wedstrijd door meer druk op het aanvalsspel van KVS te leggen en door meer rebounds te pakken. Aanvallend kwam het meeste gevaar, zoals verwacht, van de Die Haghe dames. Met name de van Dalto overgekomen Nienke Hoogeveen (die zich niet liet verleiden voor een mooi Hoofdklasse-avontuur bij KVS) is een uitstekend aanwinst voor de ‘Kanaries’. De 3 treffers op rij zorgde niet alleen dat de ruststand werd bereikt met 9-7 maar gaf Die Haghe vooral een mentale boost. Het kwam dan ook getergd uit de kleedkamers en ontregelde het spel van KVS behoorlijk. Daardoor ontstonden er bij KVS wat irritaties wat niet ten goede kwam aan het spel. De wedstrijd kantelde daarmee volledig waarna Die Haghe zelfs brutaal een 9-10 voorsprong nam begin 2e helft. De broodnodige time-out aan KVS zijde brak de aanvalsdrift van Die Haghe in een wedstrijd die ook nog is bol stond van de spanning. Er gebeurde van alles, van kleine opstootjes tot aan discutabele momenten, scheidsrechter Agnes de Boer had dan ook haar handen vol om alles in goede banen te leiden. De Boer (in het verleden nog de assistent van Diana Boogaard) die normaal een niveau lager fluit hoorde pas in de ochtend dat ze deze wedstrijd mocht gaan leiden omdat het arbitrale duo om onbekende reden van de wedstrijd was gehaald. Ondanks dat ze alleen was leidde ze de wedstrijd soeverein en wees gedecideerd een kant op na een overtreding ongeacht of ze het bij juiste eind had of niet. Haar optreden in deze wedstrijd met alles erop en eraan mag dan ook gerust bewonderingswaardig genoemd worden. De time-out deed KVS zichtbaar goed want de 9-10 werd omgebogen in een 11-10 voorsprong en was het voor de toeschouwers een ‘puntje-van-de-stoel’ slotfase die alles behalve beslist was. Die Haghe knokte zich naar een 11-13 voorsprong waarbij ieder doelpunt op z’n ‘Unitas’ werd gevierd. Waren het de 1e helft nog de Die Haghe supporters die naar huis wilde gaan, nu waren het de KVS supporters die zich opmaakte voor een sprintje naar de bar omdat ze het geloof op een goede afloop niet meer zagen zitten. Maar de rijkelijk late wissel aan KVS-zijde was misschien wel de ommekeer in de wedstrijd. De boomlange Jarmo Jongman zorgde ervoor dat KVS meteen grip had op de rebound en bovendien zorgde Jongman er met een strafworp voor dat beide ploegen ook weer op gelijke hoogte kwamen (13-13). In een zinderende slotfase, waar de Die Haghe coaches Abbenhuis/Snaphuis vaker in het veld stonden met hun handen omhoog dan de verdedigers van Die Haghe, dacht Die Haghe op 13-14 te komen. Echter, tot opluchting van het thuispubliek werd de treffer geannuleerd omdat er zichtbaar aan de paal werd getrokken. De bal werd daarna door KVS naar het andere vak gespeeld waar met name gepoogd werd om Gijs Gillissen in stelling te brengen, want als er 1 speler met een geniaal moment is dan is het Gillissen wel. Gesteund door een excellerende Madjid Korodowou in de paalzone (hij vocht een heerlijk duel uit met Mike Abbenhuis) deed Gillissen wat hij moest doen, hij zorgde met 2 treffers op rij voor de beslissing, voor de beslissing van een met name enerverende korfbalmiddag tussen KVS en Die Haghe. Na deze zwaarbevochte winst mag KVS zich voor heel even tot ‘Beste Korfbalploeg van Den Haag’ kronen. Uitslag: 15-13.

KVS staat na deze overwinning alleen bovenaan, nog altijd op de voet gevolgd door Die Haghe. Volgende wedstrijd is zaterdag 1 oktober tegen Antilopen die met 2 punten op plek 6 staan. Het is  wederom een thuiswedstrijd met de gebruikelijke aanvang van 15:30u.

Doelpunten: Gijs Gillissen 5, Pieter Redelijkheid 3, Youri Nadorp 2, Larisa Lazarom 1, Laura Dijkhuizen 1, Fleur van de Ende 1, Madjid Korodowou 1, Jarmo Jongman 1