• KVS heeft zaterdagavond met succes haar titel verdedigd tijdens de 35e editie van de Haagse Korfbal Dagen. In een klassieke stadsderby werd het Haagse HKV/Ons Eibernest in de eigen thuishal met maar liefst 15-25 verslagen na een 9-12 ruststand. Fleur van der Ende was met 4 treffers het meest trefzeker aan KVS zijde.

Haagse Korfbal Dagen is traditie

De ‘Haagse Korfbal Dagen’, misschien wel het oudste en grootste zaalkorfbaltoernooi van de wereld, is de traditionele opening van het zaalkorfbalseizoen in- en rondom de regio Haaglanden. Door een samenloop met de Hoofdklasse-competitie ontbraken er dit jaar misschien wel de echte topploegen maar juist daardoor kende de 35e editie veel meer derby’s dan voorheen. KVS verdedigde voor aanvang haar titel die het in 2019 won (de editie in 2020 ging door Corona niet door) na een zinderende finale tegen Hoofdklasser Fiks. Door het ontbreken van Hoofdklasse ploegen was KVS misschien ook wel meteen de favoriet voor de eindoverwinning.

Maximaal resultaat KVS poulewedstrijden

KVS startte de poulefase in ieder geval furieus. In Sporthal Houtrust (nog met publiek) had het Rijswijkse Refleks weinig in te brengen getuige een eclatante 30-11 overwinning. Daarna moest ook het Voorburgse VEO eraan geloven, in de eigen thuisbasis (Sporthal De Blinkerd) won KVS met 26-12. In de laatste poulewedstrijd tegen ALO (die het op het veld verassend goed doen) won KVS met 12-21 met een opstelling die voor grotendeels bestond uit spelers van KVS 2. De jonge Ruben van Houten (KVS 2) was in die wedstrijd met maar liefst 7 treffers de gevierde man. De 3 pouleoverwinningen leidde KVS naar de halve finale waarin het uitkwam tegen het Haagse Achilles. Ondanks dat KVS op papier een beter team heeft is het team van trainer/coach Glenn de Vries toch vaak een angstgegner geweest. Ook nu bleek die angst niet ongegrond, in een uiterst moeizame wedstrijd won KVS met 21-17 waarmee het zich plaatste voor de grote finale die traditioneel in de Eibernest-Hal wordt gespeeld.

Eibernest na inhaalrace door naar finale

HKV/Ons Eibernest plaatste zich voor de halve finale na een thriller tegen aartsrivaal Achilles (25-25) en overwinningen op Maassluis (13-10) en ONDO (24-18). Door een net iets beter doelsaldo dan Achilles werd het 1e in de poule en speelde het de halve finale tegen stadsgenoot Die Haghe. In een heerlijke doelpuntrijke wedstrijd haalde Eibernest na een fraaie inhaalrace met een 26-24 overwinning de finale en werd daarmee de tegenstander van KVS.

KVS ‘breekt’ Eibernest direct na rust

Ondanks dat er geen publiek bij de finale aanwezig mocht zijn had de organisatie toch haar uiterste best gedaan om er een mooie ambiance van te maken. Begeleid met stampende muziek en felle schijnwerpers werden de spelers van beide teams voorgesteld aan het ‘virtuele’ publiek die het duel live konden bijwonen via het YouTube kanaal van de Haagse Korfbal Dagen.

KVS opende de finale met een snelle 0-3 maar daar bleek Eibernest niet van onder de indruk want na ruim 12 minuten spelen had het de achterstand alweer omgebogen naar een 5-4 voorsprong. Beide ploegen hielden elkaar tot aan de 7-7 redelijk in evenwicht waarna vooral dankzij de zuiver schietende dames KVS weer uitliep naar een 7-10 voorsprong. Eibernest antwoordde echter meteen met 2 rake afstandsschoten waardoor het 9-10 werd. Toch ging KVS met een marge van 3 de rust in (9-12) dankzij een korte kans van Larissa Lazarom en een afstandschot van Jarmo Jongman. KVS kwam, ondanks dat het de 5e wedstrijd in ruim een week speelde, vurig uit de kleedkamers. In amper 5 minuten liep het weg van Eibernest naar een 9-16 voorsprong en daarmee had het voor eerst een groter gat in de wedstrijd. Die voorsprong werd uitstekend verdedigd en na de 10-17 kon Eibernest het gat nog wel verkleinen tot een marge van 5 doelpunten (14-19),  de beslissing viel niet veel later dankzij drie treffers van Pieter Redelijkheid en de wederom zeer schotvaardige KVS dames (zij maakten zaterdag maar liefst 13 van de 25 doelpunten). KVS won uiteindelijk verdiend met 15-25 en mag zich weer een jaar lang de beste korfbalvereniging van Den Haag noemen.

Volgende week op herhaling

Pikant detail is dat KVS en HKV/Ons Eibernest volgende week op herhaling gaan. Uitgerekend in de eerste competitiewedstrijd treffen beide ploegen elkaar weer. Dit keer in de thuishal van KVS waar, hoe jammer, er vanwege de coronamaatregelen ook bij dit duel geen publiek aanwezig mag zijn. Echter, houdt de social media van KVS (Insta, Twitter, Website) goed in de gaten naar alle waarschijnlijkheid wordt het duel live uitgezonden op het YouTube kanaal van KVS. Het duel vangt aan om 19.30u.

Doelpunten: Fleur van der Ende 4, Laura Dijkhuizen 3, Jill Buytelaar 3, Larissa Lazarom 3, Gijs Gillissen 3, Jarmo Jongman 3, Pieter Redelijkheid 3, Madjid Korodowou 2, Christiaan Spaans 1