• Dit seizoen introduceert KVS/Maritiem het ASM-model binnen de jeugdopleiding. Dit model voor veelzijdig bewegen zal onderdeel gaan uitmaken van de wekelijkse trainingen. Met als doel (nog) meer plezier en een bredere ontwikkeling van de spelers.

  ASM staat voor Athletic Skills Model en is gebaseerd op een mix van wetenschappelijke bevindingen en praktijkervaring. Het bestaat uit 10 basisvaardigheden en is erg leuk toe te passen binnen onze korfbalopleiding. Het gaat er vanuit dat je eerst een goede beweger gaat worden en daarna een betere specialist in korfbal. Het zorgt voor veel variatie in de trainingen, wat leuker en uitdagender is voor kinderen. Aanpassingsvermogen & creativiteit stimuleren staan hierbij centraal.

  De bedoeling is dat we elke maand een ander thema aanpakken. En we gaan korfbalgerelateerde vaardigheden combineren met geheel andere vormen. Voorbeelden zijn gooi- en vangoefeningen terwijl je met een frisbee gooit of eerst over een hindernis moet springen om een bal te vangen. Ook maken we gebruik van hele andere sporten zoals rugby, handbal of trefbal om motorische vaardigheden aan te leren die ook in het korfbal van belang zijn. We maken daarbij gebruik van allerlei verschillende sportmaterialen.

  Kick-off
  Op dinsdag 31 augustus gaven André Kuipers en Annemieke de Mooij het startschot voor deze aanvulling van het trainingsaanbod. Bij de kick-off waren veel trainers aanwezig. De trainers raakten al snel geïnspireerd door de vele mogelijkheden van ASM. In groepjes werden allerlei oefeningen bedacht en uitgebreid. De komende weken zullen alle trainers worden bijgepraat, krijgen ondersteuning en ook zorgt de club voor aanvulling van verschillende materialen.

  10 vaardigheden
  Het ASM kent 10 verschillende vaardigheden: Balanceren en vallen; Stoeien en vechten; Gaan en Lopen; Springen en landen; Rollen, duikelen en draaien; Gooien, vangen, slaan en mikken; Trappen, schieten en mikken; Klimmen en klauteren; Zwaaien en slingeren; Bewegen op- en maken van muziek.

  In het seizoen 2021-22 zullen alle 10 grondvormen aan bod komen tijdens de training. In september beginnen we met de vaardigheid “gooien, vangen, slaan en mikken”.

  Plezier
  Plezier in bewegen is belangrijk en is een essentiële motivator voor elke leeftijd om te blijven bewegen. André: “Goed leren bewegen is belangrijk voor de gezondheid, het welzijn en de fitheid. Diversiteit en variatie van oefeningen zorgt voor een grotere veelzijdigheid en dat heeft weer positieve gevolgen voor een beter aanpassingsvermogen, minder blessures, betere sportieve prestaties en meer creativiteit.”

  KVS richt zich op alle korfballers, van elk niveau en gaan we voor individuele ontwikkeling. Tijdens de gezamenlijke training én tijdens de teamtraining. Door oefeningen aan te passen aan ieders niveau zijn er voor alle kinderen uitdagingen en succesmomenten. Dit vinden wij voor de jeugd belangrijker dan prestaties.

  Onze trainers zetten zich dit jaar dus volledig in voor de complete ontwikkeling van de spelers. Iedereen groeit door successen en plezier op zijn eigen niveau en tempo.

  De coördinatie is in handen van André en Annemieke.