• KVS heeft zaterdagavond in een bomvolle HKV/Ons Eibernest-Hal beslag weten te leggen op de titel in het Hoofdtoernooi van de 36e editie van de Haagse Korfbaldagen. In een knotsgekke wedstrijd leek KVS onbedreigd op de titel af te stevenen maar dankzij een buzzerbeater van notabene Eline van Lomwel (zij speelde ooit voor KVS) eindigde de wedstrijd tussen KVS en De Meervogels in een 22-22 gelijke stand. De Golden Goal die uitkomst moest bieden wie de winnaar zou worden van de 36 editie werd al na 9 seconden gemaakt door Gijs Gillissen waardoor KVS voor de 3e keer in successie de Haagse Korfbaldagen wist te winnen.

  Hoe anders was de sfeer afgelopen zaterdagavond vergeleken met een jaar geleden toen de finale tussen HKV/Ons Eibernest en KVS zonder publiek werd gespeeld. De HKV/Ons Eibernest zat zaterdagavond weer ouderwets tot de nok toe gevuld tijdens de finale van het grootste indoor korfbaltoernooi ter wereld. Ook al speelt er geen enkele Haagse ploeg op het hoogste niveau, de Haagse Korfbaldagen is een evenement opzich. Misschien wel te vergelijken met de Nations League bij het voetbal want tijdens de Haage Korfbaldagen wordt er 9 dagen lang in- en rondom Den Haag op verschillende niveaus gestreden om plaatsing voor de finaledag die traditioneel in de HKV/Ons Eibernest-Hal wordt gespeeld.

  KVS/Groeneveld Keukens plaatste zich voor de halve finale door achtereenvolgens het tot de tanden toe bewapende Die Haghe en later ook Achilles te verslaan. Het gaf trainer/coach André Kuipers de gelegenheid om de spelers van KVS 1 rust te geven en de spelers van KVS 2 te laten spelen tegen eveneens de reserves van Avanti die zich ook al hadden geplaatst voor de halve finale. De 16-16 einduitslag was misschien wel een logische uitslag. Hierdoor werd KVS in de halve finale gekoppeld aan Valto en Avanti aan De Meervogels.

  Met Valto trof KVS een geduchte tegenstander die, net als KVS, aan de leiding gaat in de Overgangsklasse (veld). Met oud Fortuna topspeler Thomas Reijgersberg als assistent-coach was het dan ook Valto dat in de beginfase de leiding nam. KVS speelde in die fase wat onzorgvuldig maar wist toch bij 8-7 voor het eerst op voorsprong te komen. De voorsprong die het verder in de wedstrijd niet meer uit handen zou geven want na een 16-10 voorsprong bij rust plaatste KVS zich uiteindelijk voor de finale door Valto met 27-22 te verslaan. Tegenstander in de finale werd De Meervogels dat met 18-15 Avanti wist te verslaan.

  “Een mooi Haags feestje” noemde KVS-aanvoerder Peter Redelijkheid de finaledag bij HKV/Ons Eibernest. En dat is het ook want het is vooral handen schudden, een praatje maken met oude bekenden van andere verenigingen en samen onder het genot van een drankje de finale aanschouwen. KVS startte de finale misschien wel wat nerveus want het moest toezien hoe De Meervogels een 0-3 voorsprong pakte. Aangemoedigd door een grote groep ‘Supervissen’ wist KVS de achterstand om te buigen in een 5-4 voorsprong. Een voorsprong die langzaam werd uitgebreid vooral doordat KVS De Meervogels al heel vroeg vast wist te zetten. Dankzij afstandsschoten van Laura Dijkhuizen (2x) en vooral door slimmigheid van Merel Gross (2x) liep KVS uit naar een 10-6 voorsprong. Een tegenvaller voor De Meervogels op dat moment was het uitvallen van smaakmaker Bastiaan Overwater. Overwater die in het verleden nog voor KVS uitkwam vocht tot dan toe een heerlijk en sportief duel uit met Jarmo Jongman. Een buzzerbeater van Gijs Gillissen was het slotakkoord voor KVS dat met een riante 13-8 voorsprong de rust in ging.

  Na de rust bleef KVS bovenliggende partij en liep het gemakkelijk uit naar een 16-9 voorsprong. Tot genoegen van het publiek kwam Bastiaan Overwater weer binnen de lijnen en hersteld van zijn pijntjes scoorde hij meteen uit z’n eerste doelpoging (16-10). Het deed KVS kennelijk niet veel dat Overwater weer binnen de lijnen was want het gat bleef groot. Met zijn 3e treffer van de avond zette aanvoerder Pieter Redelijkheid KVS zelfs op een 19-12 voorsprong en leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar net als eerder tegen Die Haghe en Achilles had KVS een mindere periode. De Meervogels rook bloed en de ploeg van de onlangs teruggekeerde trainer/coach Patrick den Hertog liet een fraai staaltje wilskracht en doorzettingsvermogen zien. In een krankzinnige slotfase wist het uiteindelijk dankzij een buzzerbeater van Eline van Lomwel een verlenging uit het vuur te slepen (22-22). De winnaar van de 36e editie zou uiteindelijk door een Golden Goal beslist gaan worden. Door de gelijkmaker van De Meervogels kreeg KVS de bal uit waar ‘man-of-the-match’ Gijs Gillissen al na 9 seconden de 23-22 wist te maken en feitelijk het winnende doelpunt had gemaakt. Dat De Meervogels daarna nog de bal mocht uitnemen was volgens de spelregelkenners niet reglementair (de Golden Goal regel is heel simpel, wie als eerste scoort wint) maar nadat De Meervogels een doorloopbal, tot opluchting van heel KVS, op de gelijkmaker miste en KVS daarna de rebound pakte maalde daar niemand meer om. KVS won uiteindelijk de 36e editie van de Haagse Korfbaldagen en vierde dit groots met de meegereisde aanhang.

  KVS aanvoerder Pieter Redelijkheid was na afloop dan ook erg tevreden: “Hier doe je het toch voor, vorig jaar in die lege hal wonnen we ook maar nu met een vol huis is het zoveel leuker”. Three-Peat zoals Redelijkheid na afloop werd genoemd, daarmee doelend op de 3e titel op rij voor de Supervissen, had toch ook wel enige kanttekeningen: “We wisselen hele goede fases met mindere fases af en daar moeten we nog aan werken maar als je in een goede fase een mooie reeks maakt is het toch lastig zat voor de tegenstander om dat goed te maken” om af te sluiten met: “Tegelijkertijd tonen we wel weer karakter als je em dan toch over de streep trekt” waarna hij zich met de beker weer in het feestgedruis stortte. 

  KVS start de zaalcompetitie aanstaande zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Sparta Zwolle in Sporthal De Blinkerd. Aanvang: 19:00 uur.

  Doelpunten: Gijs Gillissen 6, Pieter Redelijkheid 5, Jarmo Jongman 4, Merel Gross 2, Laura Dijkhuizen 2, Larissa Lazarom 2, Fleur van der Ende 1, Madjid Korodowou 1

  Foto's van alle wedstrijden en de finale gemaakt door Eric van der Ende vind je hier!

  De finale met commentaar van Youri Nadorp en Antoine Boogaard kun je nog eens rustig terugkijken op youtube