• We zijn alweer aangekomen bij het zesde thema van veelzijdig bewegen; “bewegen op muziek”.

    Het ritmisch vermogen
    In veel sporten zitten passende ritmes en ritmewisselingen opgesloten, ook bij korfbal. Denk aan het geleidelijk vergroten van je passen tijdens een acceleratie of juist het verkleinen hiervan als je wilt afremmen, bijvoorbeeld bij de doorloopbal.

    Ritme en behendigheid zijn sterk met elkaar verbonden. Bij korfbal moeten pasritme, paslengte en de vluchttijden continu aangepast worden aan de nieuwe omstandigheden. Het herkennen en spelen met ritmes zorgt dat je efficiënter aan kan passen. Iemand die met constante lange passen van richting wil veranderen, doet dit minder snel dan iemand die zijn paslengte verkleint vlak voor de bocht en na de bocht geleidelijk aan weer verlengt.

    Oefeningen
    Voorbeelden van ritmisch vermogen zijn: ladderwerk en loopoefeningen, stuiteren van een bal over afwisselende ondergronden, oefeningen uitvoeren op muziek, bijvoorbeeld het stuiteren van een bal op de maat.

    In het filmpje van de E’tjes zie je dat het thema ritme leuk te combineren is met behendigheid. Stuiteren op de beat van “We will rock you!” 

    In het filmpje van de D’tjes zie je verschillende loop- en sprongoefeningen gevolgd door een doorloopbal op het ritme van Billie Eilish.